10 Jenis Penyakit Mata Yang Perlu Kita Tahu

10 Jenis Penyakit Mata Yang Perlu Kita Tahu  | Terdapat pelbagai jenis sakit mata yang kerap berlaku kepada kita tanpa kira masa dan berbeza buat semua orang.


Tedapat banyak jenis sakit atau bengkak mata yang boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina.


Berikut merupakan beberapa jenis yang selalu berlaku kepada kita semua:


1. Kerabunan

Mungkin ramai orang yang tidak mengklasifikasikan kerabunan mata sebagai satu jenis penyakit sebaliknya satu keadaan kesihatan yang normal.


Terdapat beberapa jenis rabun mata termasuklah:

  • Rabun jauh – sukar untuk melihat sesuatu yang jauh
  • Rabun dekat – sukar untuk melihat sesuatu yang dekat
  • Rabun silau – sukar untuk melihat sesuatu yang bercahaya
  • Rabun malam – sukar untuk melihat sesuatu pada waktu malam
  • Rabun warna – sukar untuk menentukan warna


Buat anda yang mengalami salah satu daripada jenis di atas ini, jangan risau kerana penglihatan anda boleh berfungsi normal hanya dengan menggunakan cermin mata atau kanta lekap.


Terdapat juga kaedah pembedahan laser mata untuk memulihkan kerabunan namun kos dan risiko prosedur ini adalah tinggi serta perlu melibatkan penggunaan tenaga yang benar-benar pakar.


2. Kebutaan

Buta adalah istilah yang menggambarkan seseorang itu tidak langsung mempunyai kemampuan untuk melihat secara langsung.

Ia kebiasaannya berlaku ekoran daripada kondisi rabun kronik tidak dirawat ataupun kelainan sejak dari lahir lagi.

Meskipun kebutaan tidak boleh dipulihkan, penderita mungkin boleh belajar menggunakan deria lain dengan lebih baik untuk kehidupan lebih sejahtera.


3. Mata juling

Lebih dikenali dalam kalangan masyarakat kita sebagai ‘juling air’ atau ‘juling ikan’, ia adalah kondisi di mana kedudukan mata hitam tidak sejajar.

Apabila anda melihat sesuatu di depan namun mata hitam berada pada kedudukan yang lain, kondisi ini dikenali sebagai strabismus.

Jika bola mata anda bergerak tidak berhenti tanpa dikawal pula, kondisi ini dikenali sebagai nystagmus yang juga membuat mata tampak juling.

Keadaan ini tidak akan sembuh dengan sendiriya dan terapi penglihatan perlu dilakukan sejak dari awal usia penderita lagi.


4. Mata kering

Ia berlaku apabila organ mata tidak dapat menghasilkan air mata dalam kuantiti dan kualiti yang bagus untuk mengelakkan ia daripada kering.

Akibatnya, organ ini akan menjadi sangat kering dan dalam beberapa kes yang unik ia mampu menyebabkan masalah penglihatan kekal atau buta.


5. Sakit mata biasa (konjunktivitis)

Kondisi ini adalah sangat biasa berlaku kepada individu dan lebih dikenali sebagai ‘sakit mata’ atau ‘mata merah‘.

Ia akan menyebabkan organ ini berubah menjadi warna merah, sakit dan gatal akibat daripada jangkitan virus atau bakteria.

Ia juga mungkin merupakan kesan daripada reaksi alahan akibat terdedah kepada alergen seperti debunga, bahan kimia dan benda asing.


6. Katarak

Ia merupakan kondisi di mana terdapat seakan tompok berwarna kelabu pada tengah bola mata yakni pada mata hitam.

Apabila kondisi ini terjadi, cahaya tidak mampu untuk menembusi retina dan kesannya penglihatan anda akan terjejas.

Kondisi ini biasanya bermula dengan tompok yang kecil dan boleh berubah menjadi besar serta perlu dirawat dengan prosedur pembedahan.


7. Glaukoma

Ia merupakan kondisi di mana terdapat peningkatan tekanan pada retina sekali gus menyebabkan fungsi penglihatan terganggu.

Apabila kondisi ini terjadi, ia akan menyebabkan kecederaan teruk pada saraf optik yang boleh mengakibatkan kebutaan kekal.

Kondisi ini boleh dirawat dengan mengambil ubatan atau menjalani prosedur pembedahan untuk memulihkan tekanan pada mata.


8. Uveitits

Ia adalah kondisi di mana berlakunya keradangan pada uvea – bahagian lapisan tengah mata yang mengandungi banyak saluran darah.

Penyakit ini akan merosakkan tisu mata sekali gus menyebabkan kebutaan kekal dan dipercayai didalangi oleh beberapa penyakit lain seperti:

  • AIDS
  • Rheumatoid arthritis
  • Ulcerative colitis


9. Presbyopia

Ia adalah kondisi di mana penderita kehilangan kebolehan untuk melihat objek secara terperinci pada jarak dekat.

Penyakit ini diakibatkan oleh penuaan dan ramai yang mungkin terkeliru di antara jenis sakit mata ini dengan rabun dekat.

Kondisi ini akan menjejaskan kemampuan untuk membaca tulisan kecil dan boleh dipulihkan dengan cara yang sama seperti kerabunan.


10. Mata malas

Kondisi yang lebih dikenali sebagai amblyopia ini terjadi apabila salah satu daripada dua mata anda tidak mampu berfungsi dengan sepenuhnya.

Sebelah mata cenderung untuk lemah dari aspek penglihatan dan pergerakan bola mata yang akan menyebabkan ia kelihatan seperti ‘malas’.

Ia biasa berlaku kepada golongan kanak-kanak dan boleh diubati dengan penggunaan corrective glasses pada usia muda lagi.


Terdapat beberapa lagi jenis sakit atau bengkak mata yang tidak dinyatakan. Jadi, berbincanglah dengan pakar mata untuk kesihatan mata secaranya anda mengalami sakit mata untuk memastikan kesihatan mata anda terjaga!

Catat Ulasan

0 Ulasan