Apa Itu Buasir, Jenis Buasir Dan Rawatan

Buasir adalah salur darah vena yang berkembang di bahagian bawah rektum dan dubur, yang merupakan bahagian badan yang menyambung ke bahagian bawah, atau di bawah kulit yang mengelilingi dubur, yang merupakan lubang bawah dalam badan di mana kita mengeluarkan sisa. Ia akan membawa masalah apabila ianya menjadi radang atau bengkak. Buasir boleh diklasifikasikan kepada dua bergantung kepada lokasinya iaitu buasir luaran atau buasir dalaman. Kedua-dua ini mempunyai simptom dan masalah yang berbeza.


buasir


Apakah Penyebab Buasir


Buasir adalah penyakit yang sering berlaku. Ia boleh terjadi kepada mana-mana individu tanpa mengira umur tetapi selalunya dilihat pada orang dewasa 30 tahun ke atas dan wanita mengandung. Ia sering dikaitkan dengan meneran semasa membuang air besar dan keadaan sembelit. Wanita mengandung mungkin mengalami buasir kerana pembesaran janin menyebabkan tekanan ke bahagian dubur dan juga akibat perubahan hormon. Selain itu, orang yang berlebihan berat badan, berdiri dalam jangka waktu yang lama setiap hari atau selalu mengangkat benda berat mungkin menghidapi masalah ini. Kesemua keadaan tersebut menyebabkan penambahan tekanan kepada salur vena di rektum dan dubur dan menyebabkan pembengkakan dan pembesaran.


Jenis Buasir (Piles)

Buasir boleh mempunyai pelbagai saiz dan boleh didapati di dalam dubur atau di luar. Ini dikenali sebagai buasir dalaman dan luaran  Buasir dalaman 

Merupakan salur darah vena yang bengkak di lapisan dalam rektum. Buasir dalaman berkembang dalam dubur dan biasanya terletak antara 2 dan 4 sentimeter (cm) di atas pembukaan dubur. Ia biasanya disertai dengan najis yang berlumuran darah selepas membuang najis tanpa kesakitan. Ada juga pesakit yang akan terasa seperti unjuran yang terkeluar dari dubur selepas membuang air besar. Unjuran ini mungkin hilang sendiri atau ada juga yang perlu menolak balik unjuran ini ke dalam. Buasir dalaman adalah varian buasir yang lebih biasa.


    Buasir luaran

Merupakan salur darah vena di bahagian bawah kulit luar dari dubur. Pesakit akan mengadu sakit, berdarah, gatal atau bengkak semasa membuang air besar. Kesakitan yang dirasai seseorang itu mungkin berbeza. Ada orang yang mungkin merasa sedikit tidak selesa, tetapi ada juga yang merasa panas atau amat pedih. Sakit yang kuat mungkin berlaku akibat salur darah yang tersumbat oleh darah beku.


Faktor penyumbang buasir 

Buasir adalah keadaan perubatan biasa, dengan tiga daripada empat orang dewasa mendapat buasir sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Selepas umur 30 tahun, keadaan ini biasanya lebih biasa, dengan kira-kira 50% orang yang berumur lebih dari 50 tahun menunjukkan gejala buasir. Buasir boleh disertai dengan kesakitan, ketidakselesaan, dan sensasi gatal di bahagian bawah. Mereka adalah salah satu punca utama pendarahan rektum dan dubur, tetapi mereka biasanya hilang tanpa memerlukan rawatan lanjut. 


  • Umur
  • Mempunyai hubungan dubur
  • Obesiti
  • Cirit-birit kronik atau sembelit 
  • Mengangkat berat berat 
  • Kehamilan
  • Individu yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif 
  • Individu yang mempunyai tabiat najis yang buruk, seperti membaca di bilik mandi atau menghabiskan masa yang lama di tandas 


Walau bagaimanapun, beberapa kes buasir mungkin memerlukan pembedahan atau pilihan rawatan perubatan lanjut, atau pengubahsuaian diet dan gaya hidup untuk merawat keadaan.


Peringkat Buasir

Buasir boleh dikelaskan kepada beberapa peringkat: 


Gred 1

Buasir gred 1 merujuk kepada buasir dalaman yang berada di dalam lapisan dubur. Tiada tanda-tanda buasir yang jelas hadir pada peringkat ini.


Gred 2

Pada peringkat ini, buasir ini lebih besar daripada buasir Gred 1 tetapi masih kekal di dalam lapisan dubur. Mereka mungkin ditolak keluar semasa melepasi najis tetapi akan menarik balik ke dalam badan. 


Gred 3

Buasir ini tergelincir dari dubur dan kelihatan dari luar. Mereka dikenali sebagai buasir prolaps dan boleh dirasai melepak di luar dubur. Mereka boleh diletakkan semula di dalam badan. 


Gred 4

Buasir di Gred 4 melepak dari pembukaan rektum dan tidak boleh kembali ke badan dengan sendirinya. Mereka besar dan memerlukan rawatan. 


Perlukah saya berjumpa dengan doktor?


Dapatkan nasihat dari doktor sekiranya anda mengalami pendarahan semasa atau selepas membuang air besar. Doktor perlu memastikan bahawa pendarahan tersebut berpunca dari buasir dan bukannya dari penyakit serius yang lain seperti kanser usus. Pemeriksaan untuk kanser usus perlu dibuat bagi mereka yang:


Berumur 40 tahun ke atas.

Mempunyai sejarah perubatan kanser usus atau ahli keluarga/ saudara yang mengalami kanser usus.

Mengalami sakit atau ketidakselesaan perut.

Mengalami pembuangan najis tidak menentu seperti selalu cirit-birit dan/atau sembelit.

Turun berat badan tanpa sebab tertentu.

Apa yang boleh saya lakukan?


Ada beberapa langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan buasir dan mengurangkan simptomnya:


Elakkan sembelit

Lebihkan pengambilan serat dalam pemakanan anda dengan memakan buah-buahan,sayur-sayuran hijau dan bijirin. Jika ingin memakan roti atau bijirin, pilihlah yang mengandungi bijiran penuh (wholemeal).

Lebihkan minum air, sebaik-baiknya lapan gelas sehari.

Lakukan senaman setiap hari.

Elakkan pengambilan julap yang boleh menyebabkan cirit-birit dan menerukkan lagi masalah buasir. Anda boleh mengambil julap yang mengandungi serat tinggi seperti Fybogel yang bertujuan untuk mengelakkan sembelit.

Mengurangkan kesakitan

Mandi dengan air suam untuk mengurangkan kesakitan dan kegatalan.

Jika terdapat pembengkakan, gunakan ais supaya bengkak surut atau duduk di dalam besen yang berisi air garam.

Ambil pil untuk mengurangkan sakit seperti paracetamol, aspirin, atau ibuprofen.

Terdapat banyak produk krim sapuan atau supositori yang berada dipasaran untuk rawatan buasir. Kebanyakkannya tidak mempunyai bukti yang kukuh bagi keberkesanannya. Produk-produk ini mungkin boleh mengurangkan simptom tetapi penggunaan berterusan tidak digalakkan. Ini kerana ia boleh menyebabkan masalah kulit disekeliling dubur.


Bila saya perlu pembedahan/prosedur?


Selalunya buasir akan hilang/baik tanpa rawatan jika anda mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan buasir seperti di atas. Walaubagaimanapun, sekiranya ia berterusan dan mengganggu anda, dapatkan nasihat doktor.


Pembedahan/prosedur untuk rawatan buasir boleh dilakukan sama ada di klinik atau perlu kemasukan ke hospital:


Prosedur di klinik:


‘Rubber band ligation’, boleh dilakukan bagi rawatan buasir dalaman. Rawatan ini adalah sangat ringkas dimana gelung getah yang kecil dipasang dipangkal buasir menyebabkan aliran darah ke kawasan tersebut terhenti dan buasir tersebut mengecut.

‘sclerotherapy’ di mana sejenis cecar contohnya Phenol disuntik ke dalam buasir tersebut menyebabkan dinding saluran vena tersebut mengecut.

Prosedur rawatan di hospital:


‘Hemorrhoidectomy’ di mana pembedahan dilakukan untuk mengeluarkan buasir tersebut. Pesakit yang menjalni prosedur ini mengambil masa 2-4 minggu untuk pulih.

‘Doppler guided transanal hemorrhoidal dearterialization’ di mana mesin ultrasound digunakan untuk mengenalpasti aliran darah arterial terbabit yang kemudiannya disekat.

‘stappler hemmorhoidectomy’ merupakan pembedahan untuk membuang bahagian tisu yang longgar yang menyebabkan buasir keluar dari dubur.

Bolehkah masalah buasir ini berulang?


Ya, buasir boleh berulang walaupun pembedahan telah dilakukan. Oleh itu adalah penting bagi anda untuk mengelakkan sembelit,tidak meneran semasa membuang air besar dan menggelakkan perkara-perkara lain yang boleh menyebabkan buasir seperti yang dibincangkan di atas.


Buasir bagi wanita mengandung


Buasir semasa mengandung sering bermula diperingkat akhir kandungan sehingga akhir waktu berpantang. Masalah buasir dikalangan wanita di Malaysia mungkin kerap berlaku akibat amalan berpantang. Ada amalan berpantang yang menyarankan ibu-ibu untuk mengurangkan minum air dan mengelakkan memakan buah atau sayur-sayuran tertentu. In mungkin akan mengakibatkan masalah buasir. Oleh itu, ibu-ibu dinasihatkan untuk berhati-hati ketika berpantang dan mendapatkan nasihat dan rawatan doktor sekiranya mengalami sembelit atau simptom buasir semasa tempoh berpantang.


Rujukan


Pfenninger, J.L., & Zainea, G.G. (2001). Common anorectal conditions: part 1. Symptoms and complaints. American Family Physician, 63(12), 2391-2398. Retrieved 29/4/2011 from http://www.aafp.org

Davies, R.J. (2006). Hemorrhoids. American Family Physician, 74(7), 1168-1170. Retrieved 29/4/2011 from http://www.aafp.org

Pray, S.W. (2001). Hemorrhoids: self-care vs. physician care. US Pharmacist, 26(5) posted online 5/01/2001. Retrieved 29/04/2011 from http://www.medscape.com/viewarticle/407642

Familydoctor.org editorial staff. (2010). Hemorrhoid: reducing pain and discomfort. Retrieved 29/04/2011 from http://familydoctor.org/online/famdocen/home/common/digestive/basics/090.html


Sumber 

http://www.myhealth.gov.my/buasir/

https://www.homage.com.my/ms/kesihatan/buasir/

Catat Ulasan

0 Ulasan